Lanterfanten

Creativiteit gedijt in vrije ruimte. En al lijkt het voortdurend actief zijn heel productief, voor je creativiteit is het weinig voedend.

Geef jezelf een beetje nikstijd in de hectiek van alledag. Elke seconde kun je effectief besteden, maar natuurlijke rustmomenten worden zo steeds zeldzamer. Probeer daarom niet elk blanco moment in te vullen. Laat het verloren gaan, want eigenlijk is dat verlies winst voor jezelf.

Einstein was er duidelijk over, dagdromen heeft hem meer gebracht dan studie. Dat lijkt tegenstrijdig, maar komen jouw beste inzichten ook niet juist als je staat te douchen? In die zin is lanterfanten de motor van verandering en vernieuwing. Bij Google is lummelen zelfs verplicht onder werktijd, twintig procent van de tijd in de hangmat liggen, skaten, koffieleuten of vliegen vangen. Juist in die uren ontstonden de meest succesvolle ideeën, zoals Google Earth en Gmail.

Kun jij jezelf een beetje lanterfanttijd geven? Tien minuten naar buiten staren, wachten op een afspraak zonder telefoon in je hand, een uurtje wandelen zonder bestemming. Je creativiteit zal je dankbaar zijn!