Het is nog lang niet af

Deze tekst hing groot op de muur in het atelier. En regelmatig wees ik ernaar. Het is nog lang niet af. Meestal ging het over een werkstuk dat aan het einde van de gestelde tijd nog niet af was. Maar wat is af? Een beroemde kunstenaar zei ooit; Een schilderij staat gewoon ergens stil. Laten we dat doen, gewoon even stilstaan, een pauze in het proces.

Als je hiervan uitgaat, hoef je niet te wachten op het perfecte ogenblik. Je kunt gewoon hier en nu beginnen met je creatieve project. Een klein stukje tijd, een minimale actie is ook beweging. En die beweging brengt je in de juiste richting.

En je kunt op elk moment stoppen. Als andere activiteiten je aandacht vragen. Of als je niet weet hoe het verder moet met je project. Neem de tijd om stil te staan. Kijk (later) met aandacht naar wat er is en neem van daaruit eventueel de volgende stap.

En… als het niet af is, blijft er ruimte voor verbeelding.

Vandaag haalde ik de het is nog lang niet af-tekst van de muur. Het atelier in Naarden gaat sluiten. Afscheid nemen en met alle materialen op weg naar het avontuur in Frederiksoord. Een einde met een komma, ik weet heel zeker: HET IS NOG LANG NIET AF