Doorgaan

Weerstand is soms stopteken. Maar vaak is het een waarschuwing die je beter kunt negeren. Ons systeem waarschuwt ons voor het onbekende, voor wat een risico is, of zou kunnen zijn. Tekenen, schilderen, maken; het kan mislukken. En dat is voor de criticus reden genoeg om jou af te remmen. ‘Begin er maar niet aan!’

Maar stel dat je wel begint. Juist in het onbekende ligt de ontwikkeling. Doorgaan dus. Ook als je een stemmetje hoort ‘Zou je dat wel doen? Stop maar. Dit wordt niks’. Dat kritische stemmetje wil liever dat we alles bij het oude houden. Geen onbekende stappen alsjeblieft. Creativiteit ligt in het onontgonnen gebied waar de bange criticus het spannend vindt en dus probeert hij je tegen te houden. Maar dat is niet nodig. Je mag vies worden, het mag mislukken, jij mag onbezorgd maken.

Hoe je hier mee om kunt gaan? Negeer het stemmetje NIET. Luister en erken wat de criticus te zeggen heeft. Geef de criticus een plaats naast de bestuurder. Jij bepaalt wat je doet, jij zit aan het stuur. Zittend op de bijrijdersstoel zal de criticus protesteren bij jouw ontdekkingstochten, maar hij zal je niet tegenhouden.

Probeer het maar. Lekker tekenen, een schilderij maken, een boek schrijven of een cursus volgen. Doe het omdat jij naast weerstand ook ZIN voelt om het te doen. Laat die zin jouw drijfveer zijn. En het kritische stemmetje is geen obstakel meer, want jij gaat door. Ik ben benieuwd wat je gaat ontdekken!