Beginner’s mind


De wereld zien alsof je haar voor het allereerst ziet. Zou dat niet geweldig zijn? Als je zonder oordelen en voorkennis naar alles en iedereen om je heen kon kijken? Wat een ruimte zou dat geven.

Zonder dat we ons dat realiseren, hebben we op alles om ons heen een label geplakt. Dat heeft een functie: het maakt de wereld begrijpelijk en overzichtelijk. Om dezelfde reden hebben we ook overal een mening over – een oordeel dat we ooit zelf hebben gevormd of een maatschappelijk bepaald oordeel. Met dit soort labels en veronderstellingen, hoe ‘handig’ ook, beperken we onszelf.

Want stel dat het idee dat je hebt niet klopt. Stel dat er meer te zien is dan nu ziet. Wat zou je dat brengen?

Beginner’s mind is een term uit het boeddhisme. In deze staat van zijn bekijk je het leven met een frisse blik. In plaats van te denken: zo is het, vraag je je af: hoe is het? Deze onbevangenheid opent je voor nieuwe, ongekende mogelijkheden. Als je weer nieuwsgierig wordt, komt verassing, plezier en creativiteit naar boven.

Een beginner word je niet van de ene op de andere dag. Je bewust zijn van het feit dat je etiketten plakt, helpt. Dagelijks een open blik oefenen kan al in vijf minuten per dag. Neem even de tijd om stil te staan, kijk naar je omgeving alsof je het voor het allereerst ziet. Teken of omschrijf wat je ziet, zonder het te benoemen of te oordelen.
 
In the beginner’s mind there are many possibilities,
in the expert’s mind there are few. -Shunryu Suzuki